събота, 19 февруари 2011 г.

Едно към едно, две наведнъж



До 11 март в Галерия Индустриална ще бъде изложбата с черно-бели фотограми на Калина Терзиева и Райна Власковска „Когнитивен дисонанс“.

В нея младите авторки представят 20 различни по формат снимки, обединени по сюжетна и визуална линия, плюс част от самите обекти, използвани за реализирането им.

Фотограмите определят изображението да бъде във формат 1:1 или по-голямо от експонирания обект.

Разликата им с дигиталните фотографии е, че са уникални, защото кристалите на фоточувствителната емулсия са различни всеки път и дубликат просто не е възможен.

Авторките са снимали обектите си аналогово, без каквато и да било техника, различна от осветяването на фоточувствителна хартия.

Решението им е реакция „срещу претенциозността на света, пренаситен от изразни средства, дишащ в кич и незабавни цветни картинки“.

Това не е първата обща работа на авторките – през октомври 2010 те реализират обща изложба във водната кула в Лозенец, със светлинна инсталация на Калина Терзиева и безобективна (пинхол) фотография на Райна Власковска.

Калина Терзиева е родена на 7 май 1984. Завършва Сценичен и екранен дизайн в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“. Работи като сценограф в различни проекти от театъра до телевизията. Заминава се още с късометражно кино, видео арт, фотография, инсталации и др.

Райна Власковска е родена на 3 август 1984. Завършва Фотография в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“.

Занимава се предимно с класическа фотография. От 2007 насам има участия в международни групови изложби в Америка, Европа и Индия.

dnes.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар