понеделник, 28 февруари 2011 г.

вестник Новинар


Когнитивен дисонанс срещу пренасищането

14:03 28-02-2011ЛИЛЯНА КАРАДЖОВА
Зад гръмкия термин зает от психологията – „Когнитивен дисонанс”, в галерия „Индустриална 11” са наредени мащабни композиции от фотограми на Калина Терзиева и Райна Власковска. В стила на модерното изложбено пространство авторките са вкарали във фотолабораторията пишеща машина, мотор и фунийка за сладолед, пълна с електрически крушки. Изображенията са сглобени от множество по-малки фотохартии и могат да бъдат видени до 11 март.
Фотограмите традиционно се постигат посредством поставяне на предмети върху светлочувствителен материал по време на експонацията, но на места Калина Терзиева и Райна Власковска са отишли по-далеч и поставят самите себе си. Контурите на женските им тела общуват с класически за този вид изкуство образи – вилица и нощ, стъклен буркан, муха. Творбите са изпълнени прецизно, като стил са пестеливи, лишени от украсата на фотокопирните дефекти.
„Това е процес на създаване на изображения, но не благодарение на бързо развиващата се технология. Органичната материя на фотографската емулсия е незаменима от нито една съвременна дигитална матрица или софтуер”, коментират Калина Терзиева и Райна Власковска изхода, който намират от потребителското пренасищане и машинацията на човешките действия. Изкуството не е посредничеството да натиснеш бутона, а нещо, което се създава бавно и съзнателно, гласи мотото на изложбата.

Няма коментари:

Публикуване на коментар